Datum:
Overtredingen.nl overtredingen.nl

Home    |     Snelheid      |     Verkeer     |     Openbare Orde     |     Flitsers     |     Advies 

 

 

 
Geen autoverzekering: wat zijn de gevolgen?

In Nederland ben je als autobezitter verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Hoe zit dat precies, wat zijn de gevolgen als je géén autoverzekering afsluit en zijn er ook uitzonderingen? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Autoverzekering verplicht. Als je eigenaar bent van een auto, ben je verplicht deze te verzekeren. Dit staat in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM). De verzekeringsplicht gaat in op het moment dat het kenteken op jouw naam staat. Je moet ten minste een WA-verzekering afsluiten. En zelfs als je niet in de auto rijdt, moet deze verzekerd zijn.  

Gevolgen onverzekerde auto. De Dienst Wegverkeer (RDW) controleert of autobezitters zich aan hun verzekeringsplicht houden. Als de RDW constateert dat je een kenteken op je naam hebt staan maar geen autoverzekering hebt afgesloten, krijg je een boete van 400 euro. De RDW kan deze boete maximaal drie keer per jaar opleggen. De kosten kunnen zo oplopen tot 1.200 euro. Hiernaast kan de politie je een boete van 550 euro opleggen als je staande wordt gehouden en het blijkt dat je auto niet verzekerd is. En niet te vergeten: rijd je schade met een onverzekerde auto, dan moet je deze schade zelf betalen. Uiteindelijk ben je meestal goedkoper uit als je wél direct een autoverzekering afsluit.  

Wacht niet te lang met het verzekeren van je auto. Hoe langer je auto onverzekerd is, hoe kleiner de kans wordt dat een autoverzekeraar je nog accepteert. Je loopt dan de kans dat je je auto alleen nog bij de Vereende, voorheen Rialto genoemd, kunt verzekeren. Dit is een verzekeraar waar je als risicoklant vaak wel terecht kunt, maar dan wel tegen een enorm hoge premie.

Autoverzekering tijdelijk stopzetten. Heb je wel een auto, maar gebruik je deze voor lange tijd niet? Dan is het mogelijk om de autoverzekering tijdelijk stop te zetten. Je moet je kenteken dan wel schorsen. Dit kun je doen bij de RDW en dit kost 71,50 euro per jaar. Je autoverzekering wordt dan als het ware op ‘pauze’ gezet.

Het voordeel van het tijdelijk stopzetten van je autoverzekering is dat je je autoverzekering op elk moment weer kunt activeren. Daarnaast blijven je schadevrije jaren op deze manier bij elke verzekeraar drie jaar geldig. Zeg je je autoverzekering helemaal op? Dan blijven je schadevrije jaren één tot drie jaar geldig, dit verschilt per verzekeraar. Ook als het vanwege je schadeverleden voor jou lastig is om een autoverzekering af te sluiten, is het verstandig om je autoverzekering tijdelijk stop te zetten en niet helemaal op te zeggen. Je hoeft dan namelijk niet opnieuw het acceptatieproces door.

Gemoedsbezwaarden uitzondering. Er zijn ook mensen die vanwege hun geloof geen verzekering willen afsluiten. Deze mensen worden ook wel gemoedsbezwaarden genoemd. Zij zijn er van overtuigd dat het leven in de handen van God ligt en dat er voor alles wat gebeurt een goede reden is. Verzekeringen passen niet in deze levensovertuiging. Gemoedsbezwaarden kunnen om deze reden een ontheffing van de premieplicht aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

De premieplicht voor de autoverzekering kunnen zij vervolgens afkopen bij het Waarborgfonds Motorverkeer, voor ongeveer 100 euro per jaar. Maar let op: dit is geen premie. Dit geld wordt door het Waarborgfonds gebruikt om bij schade die veroorzaakt is door een gemoedsbezwaarde, het slachtoffer zo snel mogelijk een vergoeding te kunnen geven. De schade wordt vervolgens wel verhaald op de gemoedsbezwaarde zelf.

 

Leuke overdenkingen en suggesties....

Overtredingen.nl

Heeft u een suggestie, foto's, een goed idee, anekdote of een leuke overdenking te delen met Overtredingen.nl? Laat het ons weten zodat we het kunnen publiceren op deze site. Stuur een email naar Overtredingen.nl >>
 
 

Copyright Overtredingen.nl    |    Onze linkpartners   |   Contact    In de media