Datum:
Overtredingen.nl overtredingen.nl

Home    |     Snelheid      |     Verkeer     |     Openbare Orde     |     Flitsers     |     Advies 

  

 

Winterbanden per Land

Inmiddels is het wintersport seizoen aangebroken en trekken we massaal naar de skigebieden. In enkele Europese landen is het gebruik van winterbanden (maar ook ruitenvloeistof en goede ruitenwissers) verplicht onder winterse omstandigheden. Dit geldt ook voor Nederlandse automobilisten die op wintersportvakantie gaan naar deze landen. Per land kunnen de wetsregels afwijken.

 
Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden (maar ook ruitenvloeistof en goede ruitenwissers) verplicht onder winterse omstandigheden. Dit geldt ook voor Nederlandse automobilisten. De boete bedraagt 20 euro en ingeval van hinder of "pech onder weg" een boete van 40 euro  (plus 1 strafpunt). Indien een ongeluk plaatsvindt met zomerbanden kan de bestuurder aansprakelijk worden gesteld. Verder zal de bestuurder rekening moeten houden met lager maximale snelheid (die is voorgeschreven). Indien de maximale snelheid lager is dan van de auto dan moet dit door middel van een sticker kenbaar worden gemaakt. Sneeuwkettingen zijn verplicht attribuut in de kofferbak. Sneeuwkettingen zijn in enkele gevallen verplicht (en wordt aangegeven met een verkeersbord). De maximale snelheid met sneeuwkettingen bedraagt 50 KM per uur.

 
Finland

Automobilisten in Finland zijn verplicht winterbanden onder de auto te zetten gedurende 1 december en 1 maart. Sneeuwketting zijn toegestaan zodra het wegdek dit verlangt.

Frankrijk

De autobanden moeten in overeenstemming zijn met de wegomstandigheden. In geval van een ongeluk kan ingeval van het rijden met zomerbanden leiden tot aansprakelijkheid van de bestuurder aansprakelijk (en evt. strafvervolging). Sneeuwkettingen mogen alleen gebruikt worden in geval van sneeuw. Er zijn passen waar sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit wordt aangegeven met borden. Bij gebruik van sneeuwkettingen is geen afwijkende maximum snelheid (wel rekening houden met gebruikaanwijzing die de maximale snelheid die de sneeuwkettingen aangeven).

 
ItaliŽ
In sommige bergpassen kan sneeuwkettingen en of winterbanden verplicht zijn en wordt aangegeven met verkeersborden. Niet gebruikmaken van de winterbanden in winterse omstandigheden kan leiden tot aansprakelijkheidsstelling (en evt strafvervolging). In het Aostavallei is het verplicht vanaf 15 oktober tot 30 april om sneeuwkettingen beschikbaar te hebben.
 

Noorwegen

Winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden zijn verplicht als de weersomstandigheden dit vereisen. Niet gebruikmaken van de winterbanden in winterse omstandigheden kan van invloed zijn tot aansprakelijkheidsstelling (en evt strafvervolging).

 
Oostenrijk

In Oostenrijk is er geen algemene verplichting om winterbanden of sneeuwkettingen te hebben. Toch kan in sommige gebieden dit verplicht zijn. De winterbanden moeten een profiel hebben van minimaal 4 mm anders worden deze banden als zomer banden gezien. Niet gebruikmaken van de winterbanden in winterse omstandigheden kan leiden tot aansprakelijkheidsstelling (en evt strafvervolging). Het gebruik van sneeuwkettingen mag alleen wanneer het wegdek niet wordt beschadigd en indien noodzakelijk. Sneeuwkettingen kunnen in sommige gebieden verplicht zijn en worden met borden aangegeven. Adviessnelheid met sneeuwkettingen is 40 kilometer per uur. Let op : sneeuwkettingen mogen niet gebruikt worden in Arlbergtunnel.

Spijkerbanden zijn toegestaan van 15 november tot en met 10 april. Deze dienen om alle 4 de wielen te zijn gemonteerd. De maximumsnelheid met spijkerbanden bedraagt 100 km per uur op de autosnelweg. Op overige wegen buiten de bebouwde kom is dit 80 km per uur.

Zweden

Winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden zijn verplicht als de weersomstandigheden dit vereisen. Niet gebruikmaken van de winterbanden in winterse omstandigheden kan van invloed zijn tot aansprakelijkheidsstelling (en evt strafvervolging).

 
Zwitserland

Geen wettelijke algemene verplichting, echter bij een ongeval kan het van belangrijke  invloed zijn tot aansprakelijkheidsstelling (en evt strafvervolging). Bij Pech of bij hinder kan de politie een boete opleggen indien ere geen winterbanden onder de auto zijn gemonteerd. Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht zodra de toestand van het wegdek daar aanleiding toe geeft. Maximale snelheid met sneeuwkettingen bedraagt 50 km per uur. Let op : sneeuwkettingen mogen niet gebruikt worden in Selisbergtunnel. de Sint Gotthard tunnel en de San Bernardtunnel.

Het gebruik van spijkerbanden -ook wel spikes genaamd- is van begin november tot eind maart toegestaan, echter niet op autosnelwegen. Een sticker met de maximale snelheid van 80 moet aan de achterzijde van het voertuig zijn aangebracht.

 

===============================================

Autosloperij
Wilt u goedkoop een paar winterbanden op de kop tikken? Dan kun u ook kijken voor tweedehands banden bij een autosloperij of autosloop. Sommige sloperijen leveren zelfs met garantie.
 


Copyright Overtredingen.nl    |    Onze linkpartners   |   Contact    In de media  |   Disclaimer